sepak takraw di pawagam…..(LIBAS)

ini merupakan sebuah filem yang mengisahkan sepak takraw. ini merupakan 1 lagi kemajuan yang dikecapi untuk memperkenalkan sukan sepak takraw ini.

Pengarah

Penulis:

:
(Scriptwriter)
:
(Cerita Asal)
Lakonan:

:
(Pelakon Pembantu)
:
Raja Libas (Pelakon Utama)
:
Ratna (Pelakon Utama)
:
Hamadi (Pelakon Utama)
:
Megat (Pelakon Utama)
:
Kumok (Pelakon Utama)
:
Jurulatih Malaysia (Pelakon Utama)
:
Aek Mangkorn (Pelakon Pembantu)
:
Sukchai (Pelakon Pembantu)
:
Propchai (Pelakon Pembantu)
:
Jurulatih Siam (Pelakon Pembantu)
:
Hj Hasbullah Awang (Artis Jemputan)
:
Mamak (Artis Jemputan)
:
Mr. Wilson (Artis Jemputan)

Sinopsis:

Adnan Saladin seorang pakar Libasan dalam permainan sepak takraw (Libas). Dia di gelar sebagai raja libas Malaysia. Kehebatan libasan Raja Libas sangat digeruni pasukan lawan terutamanya dari pasukan Siam (Thailand). Kecederaan berlaku mengakibatkan tekong Malaysia (Dali) parah apabila Libas gagal menampan libasan kuat AK Nangkhon lalu terkena dadanya. Akibatnya Malaysia tumpas kepada Thailand untuk kali kedua berturut-turut. Jurulatih dan rakan sepasukan, Megat turut menyalahkan Adnan Saladin kerana kekalahan itu sehingga Jurulatih sanggup memutuskan pertunangan Adnan Saladin dengan anaknya, Ratna.

Raja Libas resah apabila diketahui Mr. Wilson menawarkan perlawanan Libas lebih awal dari selalunya untuk mendapatkan bola warisan yang mempunyai nilai sejarah dan kuasa mistikal. Tawaran lumayan diberikan kepada pasukan Thailand demi mendapatkan bola warisan tersebut yang berada pada Raja Libas. Raja Libas berfikir siapa yang harus dia ambil sebagai pemain bagi mengekang kehebatan pemain Thailand. Akhirnya Raja Libas dapat menemui pemain baru dan mengumpulkan regu pasukan yang terdiri daripada Megat (pemain lama), Hamadi dan Kumok yang merupakan taruhan Libas untuk menentang Thailand nanti… Diperlawanan akhir, pasukan Malaysia teruk dibelasah oleh pasukan Thailand. Mampukah Raja Libas mempertahankan maruah negara. Nantikan kesudahannya…

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s